Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 

 

Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen tsasouna

 

 

 

Sivun sisältö:

Konevitsan luostarisaarella sijaitseva Hevoskiven tsasouna

Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen sekä Jumalansynnyttäjän Konevitsalaisen ikonin tsasouna 

Otteita pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen elämäkerrasta

Konevitsalaisen tsasounan rakentamisen vaiheita

Tsasounan vihkiminen

 

 

 

Konevitsan luostari

 

Konevitsan luostari LaatokallaKonevitsan luostari Laatokalla 

Ilmakuvat Konevitsan luostarista

 

 

 

 

Konevitsan saaressa sijaitseva Hevoskiven tsasouna

 
Skiittasaareen on rakennettu tsasouna Laatokalla Konevitsan luostarisaarella sijaitsevan, Hevoskiven tsasounaksi kutsutun pienen pyhäkkörakennuksen mukaan.
 

 
Pyhittäjä Arseni siunasi Hevoskiven pakanallisen uhripaikan paikan pyhitetyllä vedellä ja rakensi kivelle tsasounan. Hän perusti saarelle Konevitsan luostarin.
 
 
 
Piispa Arseni tsasounassaPiispa Arseni tsasounassa
 
Piispa Arseni Konevitsan Hevoskiven tsasounassa. Taustalla hänen maalaamansa ikonit
 
 
 
 
  
* * *
  
 

Skiittasaaren tsasouna n:o 2

  

Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen sekä

Jumalansynnyttäjän Konevitsalaisen ikonin tsasouna

 

  
 
Skiittasaaren Konevitsalainen tsasouna on vihitty Pyhittäjäisä Arseni Konevitsalaisen (muistopäivä 12.6.) sekä Jumalansynnyttäjän Konevitsalaisen ikonin muistolle (muistopäivä 10.7.).  Tämä tsasouna sijaitsee Skiittasaaren pohjoisimmassa osassa korkean kallion reunalla Saimaan äärellä.
 
 
 
Lahjoitukset
 
Tämän tsasounan rakentamisen on tehnyt mahdolliseksi Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiön avustus. Säätiön tuella on voitu hankkia tarvittavat materiaalit sekä palkata urakoitsija suorittamaan vaativa rakennustyö. Säätiön hallitukseen kuuluvat Raija Tuuliainen, Teemu Aho ja Risto Kiljunen, joille suuri kiitos siitä, että Konevitsalainen tsasouna on voitu rakentaa. Kiitollisina muistamme myös talkoolaisia, jotka työllään ovat auttaneet tavaroiden kuljetuksissa sekä rakennustöiden viimeistelyssä.
 
 
 
 
Otteita pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen elämäkerrasta
(Lähdeteos: Konevitsan luostari/toim. pappismunkki Arseni. Hki 1993 Otava.)
 
Pyhittäjäisä Arsenin ikoni Valamon luostarin pääkirkostaPyhittäjäisä Arsenin ikoni Valamon luostarin pääkirkostaPyhittäjä Arseni syntyi Novgorodin alueella. Hän rakasti Jumalaa palavasti, ja niin hän päätti luopua maailmasta ja palvella Herraa hiljaisuu­dessa. Hän vetäytyi Lisja Goran luostariin ja vuonna 1379 hänet vihittiin munkiksi nimellä Arseni.

Pyhittäjä Arsenin herkeämättömänä toiveena oli päästä Athos‑vuorelle. Niinpä hän sieltä tulleiden munkkien erään vierailun aikana pyy­si igumenilta siunauksen ja taivalsi munkkien mukana Pyhälle vuorelle. Athoksella igumeni Johannes otti hänet ystävällisesti vastaan. Pyhittäjä Arsenin kilvoittelupaikkana oli mahdollisesti serbialainen Hilandarin luostari. 

Kolmen vuoden kuluttua pyhittäjä Arseni ajatteli, että jos se olisi Jumalan tahto, hän haluaisi palata kotimaahansa ja perustaa luosta­rin Kaikkein puhtaimman Valtiattaremme Ju­malanäidin syntymän muistolle.

Igumeni Jo­hannes siunasi matkalaisen ja ennusti: ”Jumala tulee rakentamaan sinun kauttasi luostarin poh­joiseen maahan ja monet ihmiset pelastuvat siellä ja se maa tulee pelastumaan monesta harhaopetuksesta.” Igumeni ojensi pyhittäjä Ar­senille Athos‑vuoren luostarisäännön ja antoi hänelle siunaukseksi mukaan Kaikkeinpyhim­män Jumalansynnyttäjän ikonin.  

Hilandarin luostarista on löytynyt kertomus Juma­lanäidin akatistos‑ikonista. Ikoni on maalattu molemmin puolin, samoin kuin sittemmin Ko­nevitsassa mainetta saanut Jumalanäidin ikoni.

Vuonna 1393 pyhittäjä Arseni palasi Suur-­Novgorodiin. Ikonia kantaen hän meni hiippa­kuntansa piispan Johanneksen eteen, lankesi esipaimenen jalkoihin ja pyysi siunausta perus­taa luostari Kaikkeinpyhimmän Jumalanäidin syntymän muistolle.

Pyhä esipaimen Johannes kannatti mielihy­vin suunnitelmaa ja antoi kaiken tarvittavan luostarin perustamista varten. Siunauksen saa­tuaan pyhittäjä Arseni etsi luostarille sopivaa autiota paikkaa. Hän purjehti Olhavan jokea pitkin ”Nevan suuren järven” Laatokan itäranni­kolle. Käytyään maissa muutamalla saarella pyhittäjä purjehti Valamoon ja vietti siellä jonkin aikaa, mutta veljestön suuren lukumää­rän vuoksi hän päätti jatkaa matkaa. Käytyään Konevitsassa hän purjehti edelleen Laatokan luoteisosan asumattomien saarten suuntaan, mutta joutui nousemaan maihin Vuoksen suul­la. Sieltä hän jatkoi uudelleen matkaa ja päätti pystyttää luostarin sinne, mihin Jumala näkee hyväksi hänet johdattaa.

Nousi voimakas tuuli, joka painoi veneen takaisin Konevitsaan. Arseni ymmärsi, että Ju­mala ja Kaikkeinpyhin Jumalansynnyttäjä tah­toivat, että hän perustaisi luostarin juuri tälle saarelle. Pyhittäjä nousi maihin, kohotti kätensä taivasta kohti ja ylisti kaikkivoipaa Jumalaa ja hänen pyhää tahtoaan. Sitten hän nousi saarella olevalle kukkulalle, pystytti sinne ristin ja rupe­si rakentamaan itselleen pientä asumusta eli keljaa. Näin sai alkunsa Konevitsan luostari.

 Saarella on jääkauden jäljiltä suuria sileiksi hioutuneita siirtolohkareita. Suurin niistä on kvartsijuovaista harmaata graniittia oleva Hevoskivi (Konj‑Ka­menj). Yli yhdeksän metriä pitkä kivi painaa arviolta yli 750 tonnia. Joidenkin mielestä se muistuttaa hevosen pääkalloa.
Hevoskiveen liittyy ensimmäinen pyhittäjä Arsenin tekemä ihmeteko. Tultuaan saarelle hän tapasi Filip‑nimisen hurskaan kalastajan ja kuuli tältä, että saaren nimi, Konevitsa, tulee sanasta Konj‑Kamenj eli Hevoskivi. Kiveä kut­suttiin Hevoskiveksi, koska taikauskoinen kan­sa piti sitä jumalanaan. Kiveä kunnioitettiin ja pelättiin siinä asuvien pahojen henkien vuoksi. Saari oli asumaton, mutta kesällä mantereen talonpojat toivat sinne karjansa laitumelle: saa­rella ei nimittäin ollut muita petoeläimiä kuin kettuja. Jotta karja varjeltuisi pahoilta hengiltä, talonpojat uhrasivat joka vuosi kivellä hevosen. 
 
Kun pyhittäjä näki kiven, hän joutui kauhun valtaan, ei ympärillä kasvavan synkän metsän vuoksi, vaan kiusaajahenkien pelästyttämänä. Arseni palasi keljaansa, jossa hän rukoili koko yön pyytäen Jumalaa puhdistamaan paikan pahois­ta hengistä. Aamulla hän palasi kivelle Juma­lanäidin ikonin kanssa, toimitti rukouspalve­luksen Kaikkeinpyhimmalle Jumalansynnyttä­jälle ja pirskotti kiveä pyhitetyllä vedellä. Pyhittäjän siunauksella kivelle pystytettiin rukoushuone.
 
 
Tropari, 1.säv.:

Palaen jumalallista rakkautta ja torjuen mielestäsi maalliset halut | sinä, ylenautuas Arseni, seurasit Kristusta horjumattomin mielin paastokilvoittelun ahdasta tietä. | Sen tähden vastaanotettuasi Häneltä kilvoituksesi palkkion taivaissa | muista meitä, jotka sinun pyhää muistoasi kunnioitamme ja veisaamme: | Kunnia Hänelle, joka antoi sinulle voiman, | kunnia Hänelle, joka sinut seppelöi. | Kunnia Hänelle, || joka sinun kauttasi kaikille parannusta vuodattaa.  

Kontakki, 8.säv.:

Valaisten sydämesi kolmihohteisen Jumaluuden kirkkaudella | sinä, oi pyhittäjäisä, loistit hyveittesi valoa, | joka jo Athos vuoren valaisi rakastamasi kilvoituksen tähden. | Saatuasi sieltä lahjaksi totisen Kristus-auringon ja Hänen puhtaimman Äitinsä pyhän ikonin | sinä tulit Laatokan saareen ja perustit luostarin, oi ylen autuas. | Uskossa ja rakkaudessa sinun pyhäinjäännöstesi äärellä me iloiten lausumme: || Iloitse, kirkkain valo, pyhittäjäisämme Arseni.

 

Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen muistopäivä on 12. kesäkuuta. 

         

 

 

 

Konevitsalaisen tsasounan rakentamisen vaiheita

 

Ristin siunaaminen tsasounan rakennuspaikalle

 

 
Keväthankien aikaan kuljetettiin tsasounan rakennuspuut ja muu materiaali Ilkonsaareen moottorikelkalla. Tehtävän haasteellisuutta lisäsivät jäälle lumen alle kertynyt runsas vesi sekä tsasounan rakennuspaikka jyrkän rinteen päällä. 
   
 
 

Tsasounan rakensi Ramesta Oy rakennusmestari Jaakko Pekkasen johdolla hirsipaneeleista.

Katto  tehtiin Hevoskiven tsasounasta poiketen tavanomaisen aumakaton mukaiseksi.

 
portaikkoportaikko
 
Tsasounan rakentamisen yhteydessä tehtiin myös portaikko polulta tsasounan kuistille.
 
  

 

Tsasounan kuistilta on upea näköala Saimaalle  

 
 
 
 
Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin sekä
Pyhittäjä Arseni Konevitsalaisen  
 tsasounan vihkiminen 14.8.2011
 
 
 
  Piispa Arseni toimitti vedenpyhityksen tsasounan portaikon tasanteella.
Toimitusta avusti diakoni Veikko Tiittanen
"Pelasta Herra sinun kansasi ja siunaa Sinun perintöäsi..."
 
 
 
Piispa Arseni siunasi tsasounan: "Pyhitetyn veden vihmomisella, Pyhän Hengen armolla, voimalla ja vaikutuksella vihitään tämä  Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin tsasouna nimeen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen. Amen!"
 
 
 
Esipaimen toimittaa proskomidia juuri vihityssä tsasounassa
 
"Vielä rukoilemme tämän pyhän ja korkea-arvoisen temppelin lahjantuojain ja kaunistajien, täällä työtä tekevien, veisaavien ja rukoilevan kirkkokansan puolesta, joka hartaasti odottaa Sinulta suurta ja runsasta armoa."
 
 
 
Maatuska Maria Ylä-Jussila johtaa kuoroa vihkiäispalveluksessa
 
 
 
Tsasounan ikoniseinä
 
Kuvassa keskellä on Kristuksen käsittä tehty ikoni, vasemmalla Konevitsan Jumalanäidin ikoni ja oikealla Arseni Konevitsalaisen ikoni, jossa myös on kuvattuna Jumalanäidin ikoni.
 
 
Vihkiäisvieraita piispa Arsenin kanssaVihkiäisvieraita piispa Arsenin kanssa
 
Konevitsalaisen tsasounan vihkiäisjuhlaan osallistunutta kirkkokansaa piispan ympärillä. 
 
 
Liturgiapalveluksen eukaristian aikana luterilaiset juhlavieraat osallistuivat oman perinteensä mukaiseen
Herran Pyhään Ehtoolliseen viereisessä Valamolaisessa tsasounassa. 
 
 
  
 
 
 
* * *