Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 
 

TSASOUNAT

 

Tsasounien ja kappelien paikat saarella on valittu maantieteellisesti edeten eli seuraten kristinuskon leviämistä etelästä pohjoiseen, Välimeren alueelta Jäämerelle. - Kukin pyhäkkö on nimetty jonkin luostarin "skiitaksi" poimien merkittäviä luostareita uskon leviämisreitin varrelta. Ko. luostarin alueelta on valittu sopiva rakennuskohde "kopioitavaksi" Skiittasaareen. Piirustuksia laadittaessa on ollut tarpeen tarkistaa rakennuksen mittakaava ja tarvittaessa muokata se tähän projektiin sopivaksi.

 

Perinteen mukaisesti rakennettava pyhäkkö nimetään jonkun pyhän henkilön tai tapahtuman muistolle. Mahdollisuuksien mukaan saaressa toimitetaan vuosittain jumalanpalvelus tuona juhlapäivänä.

 

Valamon luostarin perustaja, pyhittäjä Sergei on tullut Karjalaan mahdollisesti Athos-vuorelta. Samoin Konevitsan luostarin perustaja pyhittäjäisä Arseni on kilvoitellut Athoksen luostareissa. Kristinusko tuli Karjalaan Kiovan ja Novgorodin kautta. Tästä syystä haluamme Skiittasaaren kappeleiden välityksellä luoda yhteydet kyseisien alueiden luostareihin. Athoksen vuorelta Ivironin luostarin alueelta mallia on otettu Portaitissa-ikonin ("Portinvartija-ikonin") kirkosta. Novgorodin alueelta on mallina Staraja Ladogan linnoituksesta 1100-luvulla rakennettu pyhän Georgioksen kirkko. Kaikkien kirkkojen kohdalla on jouduttu alkuperäistä rakennusta pienentämään, eräissä kohteissa huomattavastikin.  

  

Skiittasaaren tsasounat ja kappelit on rakennettu suurimmalta osaltaan lahjoitusvaroin. Rakennuspaikkojen raivaamisessa, perustusten tekemisessä ja pyhäkköjen pystyttämisessä ovat kaikki halukkaat olleet tervetulleita talkootyöhön. Materiaalien siirtäminen mantereelta saareen on ollut raskas urakka, erityisesti silloin kun on rakennettu tiilestä ja betonista. Talkoolaisten lisäksi on tarvittu urakoitsijoita, joilla on ollut mahdollisuus ja rohkeutta rakennustyöhön myös vaikeiden kulkuyhteyksien takana.

 
Saaren pyhäköt ovat kaikille avoimia, lukitsemattomia hiljentymispaikkoja. Niiden kalustus on yksinkertaisen niukka. Pääosassa ovat seinille kiinnitetyt ikonit, jotka muistuttavat pyhien läsnäolosta.  Tsasounissa on myös kansio, jossa on tietoja kyseisestä rakennuksesta, sen esikuvasta, pystyttämisestä ja lahjoittajasta/lahjoittajista. Lisäksi tsasounista löytyy vieraskirja, johon toivotaan tervehdyksiä vierailijoilta.  
  
* * *