Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 

 

 SKIITTASAARI

 
Sivun sisältö:

 

Miksi Skiittasaari

Skiittasaari-vision siunaaminen 

 
 
 Aino Suni seuranaan Athoksen Andreaksen skiitan isiä
 
 

 

Miksi Skiittasaari?

 

 

Trifonin Tsasounan ikkunaTrifonin Tsasounan ikkunaKristillisen kirkon elämässä erityisesti itäisessä kulttuurissa ovat keskeisessä asemassa olleet luostarit. Sana ”skiitta” liittyy oleellisesti luostariin. Historiasta tiedämme, että on ollut lukuisia kilvoittelijoita, jotka ovat halunneet omistaa elämänsä kokonaan Jumalan palvelemiseen ja vetäytyneet yksinäisyyteen, irti tavallisesta yhteiskunnallisesta elämästä. Heidän ympärilleen on voinut hakeutua toisia samoin ajattelevia, ja näin on muodostunut pieni oma kilvoitteluyhteisö, jota voidaan kutsua skiitaksi eli pienoisluostariksi. Asukkaiden määrän lisääntyessä tällainen skiitta on myöhemmin joissakin tapauksissa laajentunut varsinaiseksi luostariksi. Näin skiitta on voinut olla uuden luostarin ”esiaste”.

 

Toisaalta luostariyhteisössä jo asuva on saattanut kaivata suurempaa hiljaisuutta ja rauhaa ja vetäytynyt kauemmas kotiluostaristaan jatkaen kilvoitustaan erakkona. Ajan mittaan toisia kilvoittelijoita on saattanut hakeutua hänen läheisyyteensä, ja näin pääluostarin yhteyteen on syntynyt sivuluostari eli skiitta. Tällaiset skiitat ovat usein samalla toimineet kristinuskon saarekkeina uusilla alueilla. Mm. Laatokan Valamon luostarilla on historiansa aikana ollut useita skiittoja, joista muutamat ovat sijainneet hyvinkin kaukana pääluostarista. Myös Athos-vuorella on nykyäänkin skiittaluostareita.

 

Ilkonsaaren ”skiitoissa” ei asu kilvoittelijoita, mutta kullekin saaren rakennukselle on nimetty ns. emoluostari. Nämä luostarit ovat toimineet merkittävinä virstanpylväinä kristinuskon historiassa ja niitä edustavat Ilkonsaaren ”skiitoissa” ko. luostarien alueelta kopioidut rakennukset.

 

Luostarien merkityksen tuntien ja sitä arvostaen on Ilkonsaari kappeleineen projektin yhteydessä nimetty Skiittasaareksi. Nimi on tässä yhteydessä luonnollisesti vertauskuvallinen, mutta mm. edesmenneen Nikean metropoliitta Johanneksen hyväksymä ja saaren erityisluonnetta ja tarkoitusta vahvasti esille nostava.

 

Tervetuloa Skiittasaareen!

 

 

 

 

 

Skiittasaari-vision siunaaminen 

 
 
 
Athos-vuoren Pyhän Andreaksen luostarin johtaja, arkkimandriitta Efraim sekä Valamon kansanopiston entinen lehtori, teologian tohtori Hannu Pöyhönen risteilyllä Ilkonselällä toukokuussa 2006. 
 
Suurella Saimaalla järjestetyn risteilyn aikana arkkimandriitta Efraim kuuli ajatuksistamme pienien kirkkojen rakentamisesta viereiseen Ilkonsaareen. Tämän ajatuksen innoittamana hän alkoi laulaa bysanttilaisia kirkkolauluja ja siunasi saaren ristinmerkillä. Hän rohkaisi meitä ryhtymään sanoista tekoihin ja kehittämään edelleen ajatusta Skiittasaaresta.  

 

 

 

 
 
 
Ilkonsaaren vihkiminen Skiittasaareksi 25.5.2009
 
 

 Ilkonsaaren siunaamisen Skiittasaareksi toimitti arkkimandriitta Efraim kreikkalaisen seurueensa ja oman papistomme avustamana. Tilaisuudessa oli läsnä runsaasti kutsuvieraita, yhdistyksen jäseniä sekä median edustajia.

  

Kuvassa arkkimandriitta Efraim toimittaa vedenpyhityksen Ilkonsaaren laiturilla.

 

Arkkimandriitta Efraim myös siunasi pyhitetyllä vedellä kolmen ensimmäisen tsasounan rakennuspaikat.

 

 

 

 

Skiittasaaren kartta 

 

 

  

Skiittasaareen on rakennettu kolme tsasounaa ja kaksi pientä kirkkoa. Saaren pohjoisimpaan osaan on pystytetty tsasounat Petsamon luostarin, Konevitsan luostarin ja Valamon luostarin "skiitoiksi". 

Saaren keskiosaan on rakennettu Ivironin Jumalansynnyttäjän "Portinvartija-ikonin kappeli". 

Novgorodilaista Suurmarttyyri Georgioksen kirkkoa ovat talkoolaiset rakentaneet jo neljänä kesänä. Kirkko valmistunee tulevaksi kesäksi.  

 

 

 

 

 

 

Saaren polkutie

  

Saimaan Skiitat ry on rakennuttanut Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen Leader-rahoituksen turvin polkutien laivalaiturilta saaren pohjoisimmalle tsasounalle. Rahoituksen järjestelyissä Skiittayhdistystä on auttanut Länsi-Saimaan kehitysyhdistys.

 

 

 

 

Kuvassa kevyet kauhakuormaajat siirtävät kivituhkaa kapean polkutien pintamateriaaliksi.

Valmis polku on noin 80 cm leveä. 

 

Kauhakuormaaja tyhjentää proomua kivituhkastaKauhakuormaaja tyhjentää proomua kivituhkasta

 

Saareen tuotiin kaikkiaan kolme proomukuormaa kivituhkaa polkuja varten

 

NäköalaterassiNäköalaterassi

 

Skiittasaaren korkealle kallioille on rakennettu näköalaterassi penkkeineen.

 
Myrskyn katkaisema honkaMyrskyn katkaisema honka
 
    Myrsky katkaisi paksun männyn polun päälle kesällä 2014
 
 
PolkutiePolkutie
 
 Polku on saanut parin talven aikana peitteekseen puiden neulasia ja muuta kariketta