Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Novgorodilainen kappeli

  

Sisällys:

            Staraja Ladogan Georgioksen kirkko

            Skiittasaaren Novgorodilaisen kappelin suunnitelmat

            Rakentaminen

 

 

 

                

Staraja Ladogan

pyhän Suurmarttyyri Georgioksen kirkko

 

Novgorodilaista tyyliä edustamaan on Skiittasaarelle valittu Pyhän Georgioksen kirkko Staraja Ladogan linnoituksesta. Tämä kirkko on rakennettu 1100-luvulla. Sen sisätiloja koristavat arvokkaat seinämaalaukset.

  

Linnoituksen vieressä on Pyhän Nikolaoksen miesluostari. Ennen Venäjän vallankumousta tällä alueella oli kuusi toimivaa luostaria.

 

 

Kuva Staraja Ladogan linnoituksen pihalta 

Georgioksen kirkon kaakkoiskulma. Kuvassa oikealla kirkon alttariseinän kolme apsiskaarta.  

(Kuva Valamon luostarin kirjastosta)

Staraja Ladogan Pyhän Georgioksen kirkon keskikupolin Pantokrator-fresko

 
 
 
 
Suunniteltu kappeli n:o 4
 

 Skiittasaareen rakennettava Novgorodilainen kappeli

 

 

 

Pohjapiirustus ja mitat Georgioksen kappelista.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    Havainnekuva Pyhän Suurmarttyyri Georgioksen kappelin sisätilasta  ilman alttaripöytää, ikoniseinää tai muuta sisustusta
 
 
Piirustus kappelin länsisivusta sekä ulkomitat
 
 
Pyhän Georgioksen kappelia on pienennetty noin 1/4 kokoon Staraja Ladogan kirkkoon verrattuna. Skiittasaareen rakennettaessa on huomioitava sekä tarvikkeiden kuljettamiseen että rakentamiseen liittyvät haasteet. Saareen pystytettävää kappelia on esikuvaansa verraten yksinkertaistettu.
 
 
 
 
 
 
 
 
Novgorodilaisen kappelin rakentaminen
kesällä 2015 ja 2016
 
 
 
Rakennuksen maapohjatutkimus
 
 
Toukokuussa 11.5.2015 isä Markus teki kuokalla maapohjan tutkimusta kappelin rakennuspaikalla.
 
Todettiin, että mustikkavarpujen alla on laakea kalliokumpu keskellä kappelin paikkaa. Alueella on runsaasti kivilohkareita, hyvin hienoa hiekkatomua ja turvetta. Soraa ei rakennuksen alueelta löydy.
 
 
 
 
 
Novgorodilaisen kappelin maapohjan siunaaminen
 
Valamolaisen tsasounan praasniekan yhteydessä Sergein ja Hermanin muistopäivänä 28.6.2015 isä Markus siunasi pyhitetyllä vedellä Georgioksen kappelin rakennuspaikka. Tilaisuudessa avusti opetusneuvos Pentti Belinskij.
 
 

 

Puiden kaataminen

Rakennettavan Georgioksen kappelin alueella ja sinne rakennettavan tien paikalla kasvoi harva männikkö sekä verraten sakeasti erikokoisia pieniä mäntyjä. Aleksanteri moottorisahansa kanssa, Aki oksasaksien kanssa ja Markus vesurin avulla harvensivat ja risusavotoivat alueen konekaivuuta varten 10.7.2015. Jaakko kävi kaatamassa vielä yhden kookkaan männyn tulevan kappelin ääreltä.

 

 

Perustuksen teko

Kalliota myöten kaivetulle rakennuksen pohjalle kasattiin runsaasti kiviä, jotta proomulla saareen tuotu sora riittäisi paremmin kaikkiin rakennuskohteisiin. 

Sitten paikalle kuljetettiin karkeaa soraa, mikä tiivistettiin maapohjaan runsaalla veden juoksutuksella. Soran päälle levitettiin kivituhkaa. Samalla maapohjaa lanattiin, tasattiin kerros kerrokselta ja rakennuksen pohjan alaa ristimitattiin moneen kertaan. Kuvassa Aleksanteri Scharin 28.7.2015.

 

 

Kun rakennuksen sorapohja oli valmis, asennettiin anturan valua varten muotit ja kuormaajalla tuotiin kehikon sisään kivituhkaa, mikä tasattiin ja vedellä tampattiin, jotta betonikärryillä oli helppo jakaa lastit raudoitusten päälle.

Kuvan alareunassa näkyvät alttarikaaren perustusta varten taivutetut anturan raudat.

Kuva 2.8.2015

 

Anturan valutyöt 

Kuvassa uusi betonimylly saa ensimmäisen satsin ja kirkonrakentaja Aleksanteri aloittaa myllärin uransa. Kuva 4.8.2015.

 

 

Seinien teko

Anturan valun jälkeen leikattiin muotista ylimääräiset raudat pois ja ryhdyttiin sovittamaan ensimmäistä varvia seinäharkkoja paikalleen. Tämä työvaihe vaati erityistä huolellisuutta. Ristimitat otettiin moneen kertaan ja seinien paikat katsottiin tarkoin. 

Kuva 12.8.2015.

 

 

 Kappelin rakennustyössä käytettävä betoniharkko on 60 cm pitkä, 25 cm leveä ja 20 cm korkea sekä noin 29,5 kg painava.

 

 

  Lattian teko

Lattian valu oli raskasta ja vauhdikasta urakointia. Aleksanteri oli myllärinä, Heikki kärrärinä ja Kale tasoittajana sekä Markus mittamiehenä.

Kuva 27.8.2015. 

 

 

 

 

 Norppa Ilkonselällä

 

 

Syyskuun ensimmäinen päivä on ekumeenisen patriarkan siunaama päivä luonnon puolesta. Ikään kuin Saimaan luonnon kiitoksena tästä pyhästä päivästä Skiittasaaren Georgioksen kappelin rakentajat huomasivat kotimatkallaan norpan uivan rauhallisesti vastaan vasemmalta muutaman kymmenen metrin päässä. Kun pelastusliivien alla ollut kännykkä oli kuvausvalmiina, oli norppa jo veneen takana ja pian sukelsi tyyneen Saimaaseen.  Upeaa!!!!  Ihana kokemus. Kuvat 1.9.2015.

    

Teräspylväät

 

Georgioksen kappelin tornia kannattelemaan on imatralainen metalliyritys Rämö Oy lahjoittanut Saimaan Skiitat ry:lle neljä 4m pitkää teräspylvästä. Tuomaksen kanssa siirsimme Medialouhoksen pakettiautolla ja peräkärryllä teräspylväät Lappeenrantaan saareen siirrettäviksi.

Kuva 7.9.2015

 

 

Seinän kasvaessa yli kahden metrin, betonikärryn työntäminen muodostui yhä haasteellisemmaksi. Askelluspalikoiden vuoksi jouduimme hankkimaan kaksipyöräiset kärryt sekä betonin kärräämiseen että harkkojen siirtämiseen.

Kuva 9.9.2015

 

 

10.9.2015 saimme tehtyä oven yläpuolelle  harkkojen valun. Tässä vaiheessa seinän korkeus oli lattian tasosta 220 cm.

 

 

Kesän 2015 viimeinen valupäivä

 

Pentti oli kärrärinä kesän viimeistä betonivalua tehtäessä, Aleksanteri oli taas myllärinä ja Markus lapiomiehenä.

Kuvat 21.9.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Peruskiven muuraus 21.9.2015

 

Peruskiven muuraamisen tilaisuutta on odoteltu pidettäväksi jonkun yhteisen tapahtuman aikana. Sopivaa  tilaisuutta odoteltaessa kesän päivät tulivat ja menivät. 

Lopulta peruskiven muuraaminen oli järjestettävä 21.9.2015, kesän viimeisenä betonivalupäivänä.

Isä Markus toimitti peruskiven siunaamisen pyhitetyllä vedellä. Peruskirja luettiin ja allekirjoitettiin, aikakapseliin laitettiin myös kappelin piirustukset, Skiittasaaren kartta, kesällä ilmestynyt Helsingin Sanomien artikkeli Skiittasaaresta sekä eräitä muita asiakirjoja.

Aleksanteri Scharin asettaa peruskiveen ruostumattomasta teräksestä valmistetun teräslieriön, johon asiakirjojen lisäksi laitettiin Suomessa nyt käytössä olevat kolikot.

Kuva 21.9.2015

 

 

 

Novgorodilaisen kappelin työmaan valmistaminen talvilepoon 24.9.2015

 

Kappelimme rakentamisen  viimeisenä työpäivänä  purettiin kappelirakennuksen sisältä rakennustelineet, kärräysluiskat ja muut rakenteet. Vanerit pestiin ja naulat lankuista irroteltiin pois. Lattia siivottiin roskista ja pestiin vedellä. Rakennustelineiden pystypuut jäivät odottamaan sivussa uutta käyttöä.

Kappelin keskelle asetettujen rakennustelineiden ja sivuseinien harkkojen päälle kiinnitettiin parrut kannattelemaan kattotuoleja. Kattotuolien päälle asennettiin ja kiinnitettiin ruuveilla paksut vanerit. Vesikaton peitoksi laitettiin muovi. Toivoimme, että tällainen muovikate mahdollistaisi talvella lumien liukumisen katolta. Alttariseinän apsiksen aukko suljettiin paksulla vanerilla.

 

Tältä keskeneräinen kappelimme näyttää 24.9.2015.

 

 

 

Novgorodilaisen pyhän Georgioksen kirkon rakentaminen v 2016

 
 
 
Kappelin n:o 4 rakentamista on jatkettu talkootyönä kesällä 2016. Ohessa muutamia kuvia rakennuskesän vaiheista.
 
 
Alemmat tiilikaaret muurattiin 2,4m korkeuteen asennettujen muottien päälle teräspylväiden ja seinän väliin. Tiilikaaria muurattiin kahdeksan kappaletta.
 
 

 
  Kuvassa asennetaan muotteja ylempien tiilikaarien betonivalua varten.  Mikael ja Tero ovat muottien asennus- ja valutyössä.
 

 
 Muottien purkamisen jälkeen tiilikaaren päälle valettiin raudoitettu betonikansi
 Rakennuksen neljään kulmaan asennettiin muotit kattolaattoja varten.  Kuvassa Tero on raudoittamassa kattovalua.
 
 
 
 
 Kattovalun jälkeen asennettiin muotit holvien muurausta varten.
 
Lisäksi nostettiin katolle 120 tiiltä jokaista holvikaarta varten. Kuvassa Aki ja Aleksanteri muuraamassa holvikaarta
 
 
 
Seiniin valettiin yhteensä 14 pilasteria. Jokaisen seinän päälle asennettiin harkkokaaret, jotka raudoitettiin ja valettiin betonikaariksi, yhteensä 11 kappaletta.
 
 
 
 
Alttariseinustalle muurattiin 3,6 m korkea apsis. Apsiksen ylätasolle tehtiin kolmen tiilivarvin mittainen räystäs. Kesän viimeinen työpäivä oli 6.10.2016. Silloin suljettiin ikkunat ja ovi vanereilla ja asennettiin rakennustyömaan päälle muovikate.
 
Tällä työmaalla ei ole ollut tähän mennessä palkattuja työntekijöitä. Kaikki työt on tehty talkootyönä.
 
 
 
 
Kiitoksia kaikille talkoolaisille ja työmme tukijoille!