Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Athosvuoren

Ivironin luostarin

Portaitissa-ikonin kirkko

 
 
 
 
Athoksen Pyhän Vuoren Ivironin luostarin pihalla on pieni kirkko, joka on pyhitetty ihmeitätekevän Portaitissa-ikonin  (Portinvartija-ikonin) muistolle. Kuvassa kirkko on Athoksen punaiseksi maalattuna.
 

Ivironin Portaitissa-ikonin kirkko  Athoksella on nykyään maalattu vaaleaksi  

   
  
Portaitissa-kirkon ikonostaasi   (kuva P Taskinen)
  
 
 (kuva P Taskinen)
Ihmeitätekevä  Portaitissa-kirkon Jumalanäidin ikoni
 
Tämä Ivironin Jumalanäidin ihmeitätekevä Portaitissa-ikoni on erittäin tunnettu ja arvostettu koko ortodoksimaailmassa. Siitä tehtyjä kopioita löytyy eri maista mm. Venäjältä. Myös näiden myöhemmin maalattujen ikonien edessä rukoilleet ovat saaneet kokea ihmeitä.
 
 
 
Jumalanäidin Ivironilainen ikoni 
 
 
Portaitissa-ikonin historiaa: 
 
"Jumalanäidin ivironilainen ikoni
 
 
Jumalanäidin ivironilaisen ikonin historia alkaa 800-luvun Bysantista. Valtakunnassa riehui ikonoklasmin harhaoppi. Nikean kaupungin lähellä eräs hurskas leskivaimo piilotteli poikansa kanssa kodissaan Jumalanäidin ikonia. Eräänä yönä sotilaat tunkeutuivat taloon, kun hän oli rukoilemassa ikonin edessä. Yksi sotilaista löi ikonia miekalla, jolloin Jumalanäidin poskesta alkoi vuotaa verta aivan kuin elävästä olennosta. Sotilaat kiristivät naista ja vaativat häneltä suurta rahasummaa uhaten häntä kidutuksilla. Nainen pyysi aikaa aamuun asti kootakseen rahat. Heti sotilaiden lähdettyä hän otti ikonin ja vei sen meren rannalle. Rukoiltuaan hartaasti ikonin edessä hän heitti sen aaltoihin, mutta ikoni ei vajonnut vaan kohosi pystyasentoon ja lipui vettä myöten kohti länttä.
Lesken poika meni myöhemmin munkiksi Athosvuorelle ja kertoi siellä ennen kuolemaansa näistä ikonin varhaisvaiheista. Myöhemmin Athosvuorelle tuli Georgiasta kilvoittelijoita, jotka perustivat sinne Ivironin luostarin. Vuonna 999 mereen luostarin edustalle ilmestyi Jumalanäidin ikoni. Munkit yrittivät nostaa sen merestä, mutta ikoni ikään kuin pakeni heitä. Muutaman päivän kuluttua Jumalanäiti ilmestyi unessa askeettivanhus Gabrielille ja kehotti tätä yksin hakemaan ikonin merestä. Vanhus toi pyhän ikonin rantaan, ja veljestö toimitti sen edessä kolmen vuorokauden ajan yötä päivää rukouspalveluksia Jumalanäidille. Sitten he veivät ikonin kirkon alttariin. Seuraavana aamuna ikoni oli kadonnut ja vasta pitkän etsimisen jälkeen se löydettiin luostarin portin päältä. Ikoni vietiin takaisin kirkkoon, mutta sama ihme toistui seuraavina öinä. Lopulta Jumalanäiti ilmestyi taas nöyrälle munkki Gabrielille ja ilmoitti, ettei hän halua olla luostariveljien suojeluksessa, vaan suojella itse heitä. Nyt ikoni sai jäädä luostariportin päälle, ja myöhemmin veljet rakensivat portin yläpuolelle kirkon Jumalanäidin kunniaksi. Tästä ikoni sai nimen Portaitissa eli Portinvartija. Ikonin juhlaa vietetään Athosvuorella pääsiäisviikon tiistaina."
 
Lähdeteos: Synaksarion. Pyhien elämäkertoja. Lokakuu. Toim. munkki Serafim. Kustantaja: Ortodoksisen Kirjallisuuden Julkaisuneuvosto. Jyväskylä (painop.) 2004., s. 185-186.
 
 
 
Ivironin Portaitissa-ikonin kirkon holvistoa
 
 
 
 
 
Lahjoitukset
 
 
Saimaan Skiitat ry järjesti Poliisilaitoksen luvalla varainkeräyksen 1.12.2014-30.11.2016 Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella. Keräyksen tavoitteena oli koota varoja mm. Ivironin Portaitissa-ikonin kirkon rakentamiseen. Kappelin päärahoittajana on ollut Teemu Aho. Yhdistys on saanut avustusta myös ELY-keskukselta. 
 
 
  
 
 
Suunniteltu kappeli
Ivironin Portaitissa-ikonin kappeli
 
 
Athokselaisen kappelin esikuvaa odotimme useita vuosia. Kohteen valinnassa luotimme täysin Athos-vuoren pyhän Andreaksen skiitan johtajaan arkkimandriitta Efraimiin. Suomessa vieraillessaan 2012 hän antoi siunauksen Ivironin luostarin Portaitissa-ikonin kirkon valitsemiseksi Skiittasaaren kappelin esikuvaksi.
 
PortaitissaPortaitissa

 

Havainnekuva Skiittasaareen rakennettavasta Portaitissa-kappelista

 
 
 
 
 
 
 
 
 Ivironin kappelin ikonit
 
 
Ivironin kappelin alttari-ikonina on kopio Portaitissa-ikonista
 
 
 
Portinvartija-ikonin oikealla puolella on ikoni Kristus Kaikkivaltias
 
 
 
Kappelin länsiseinällä ovat Pyhä Paisios Athosvuorelainen (1924-1994) ja
Pyhä Porfyrios Kausokalivialainen (1906-1991)
 
 
 
 Kappelin tornissa on neljä ikonia, joissa kuvataan Portinvartija-ikonin historiaan liittyviä ihmetapahtumia
 
 
 
Ikoni profeetta Eliasta, joka otetaan tulisissa vaunuissa taivaaseen 
 
 
 
 
 
 
Ivironin kappelin vihkiminen
 
 
 
Helsingin metropoliitta Ambrosius vihki Portaitissa-ikonin kappelin 28.8.2017
 
 
 
Teemu Ahon puheenvuoro vihkiäisjuhlassa.