Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 

  Suurmarttyyri Georgioksen kirkko

 

 

 

 

Sisällys:

Staraja Ladogan Georgioksen kirkko

Lahjoittajat

Skiittasaaren Georgioksen kirkon suunnittelu

Rakentamisen vaiheita

Puurakentaminen ja muut puutyöt

Torni ja kupolit

Rappaus ja maalaus

Ikonien maalaaminen

Kirkon hengellinen rakentuminen

 

                

Staraja Ladogan

Pyhän Suurmarttyyri Georgioksen kirkko

 

 

Novgorodilaista tyyliä edustamaan on Skiittasaarelle valittu Pyhän Georgioksen kirkko Staraja Ladogan linnoituksesta. Tämä kirkko on rakennettu 1100-luvulla. Sen sisätiloja koristavat arvokkaat maalaukset.

 

 

Pantokrator-ikoni

  

 Tornin ikoneja
Ikonit on kuvattu Valamon luostarin kirjastossa olevasta matkaoppaasta

 

Valamolla on ollut historiansa aikana yhteyksiä Staraja-Ladogaan. Metropoliitta Panteleimon kirjoittaa Valamon luostarin julkaisemassa kirjassa "Skeemaigumeni Johannes - luostarivanhuksen kirjeitä" (Tallinna 2018) sivulla 210: "Ruotsalaisten tuhottua Valamon luostarin 1600-luvun alussa siirtyivät eloon jääneet munkit Staraja-Ladogan kaupunkiin ja sen lähellä olleeseen Vasiljevskin luostariin."

Ennen Venäjän vallankumousta tällä alueella oli kuusi toimivaa luostaria. Linnoituksen vieressä on nykyään Pyhän Nikolaoksen miesluostari.

 

 

Kuva Staraja Ladogan linnoituksen pihalta

 

 

Skiittasaaren    

 Suurmarttyyri Georgioksen kirkko
(Novgorodilainen kirkko)
 
 
 
 
Lahjoittajat 
 
  
Saimaan Skiitat ry järjesti Poliisilaitoksen luvalla varainkeräyksen 1.12.2014-30.11.2016 Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen alueella. Varojen käyttökohteena oli mm. Novgorodilaisen kirkon rakentaminen. Tärkeimmät lahjoittajat ovat kuitenkin olleet rakennusprojektin aikana Teemu ja Tuta Aho, jotka ratkaisevasti tukivat työn edistymistä. Niin ikään Valamon Ystävät sekä yhdistyksenä että yksityisinä yhdistyksen jäseninä ovat olleet taloudellisena tukena, samoin monet muut Skiittasaaren ystävät. Merkittäviä lahjoituksia saimme myös rakennusmateriaalien muodossa: Paavo Rämö lahjoitti tornia kannattelevat teräspylväät sekä Malik Bentaieb rappaus- ja maalaustarvikkeet. Talkoolaisten kuljetusvaikeuksissa tarjosivat auttavan kätensä Tapani Suni sekä Heikki Tanttu, joka luovutti veneensä käyttöömme kahtena kesänä. Nöyrä ja sydämellinen kiitos kaikille auttajille! - Yhdistys on saanut avustusta tähän projektiin myös ELY-keskukselta.
 

 

 
 
 

 Skiittasaaren Novgorodilaisen kappelin suunnittelu

 

Suurmarttyyri Georgioksen kappelia on pienennetty noin 1/4 kokoon Staraja Ladogan kirkkoon verrattuna.  Saareen pystytettyä kappelia on myös esikuvaansa verraten yksinkertaistettu.

 

 
 
Havainnekuva Pyhän Suurmarttyyri Georgioksen kirkon sisätilasta ilman sisustusta 
 
 
 
 
 
 
 
 
Novgorodilaisen kirkon rakentamisen vaiheita
 
 
 
 
 
 
Puurakentaminen ja muut puutyöt
 
 
  
 
 
 
 
Tornin ja kupolien rakentaminen
  
 
  
 
 
 
 
Rappaus ja maalaus
 
 
 
 
 
 
 Ikonit 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kirkon hengellinen rakentuminen
   

 

Kirkon tai tsasounan rakentaminen ei ole vain tavanomaista perustuksen tekemistä, seinien pystyttämistä ja katon asentamista, vaan työhön liittyy sen eri vaiheissa lukuisia pyhiä toimituksia rukouksineen. Näin tapahtui myös Skiittasaareen rakennetun Suurmarttyyri Georgioksen kirkon kohdalla, jonka rakentamisesta näin muodostui syvällinen, jopa hengellinen kokemus rakennustyöhön osallistuneille. Tätä tunnetta oli vahvistamassa se, että aloitimme työpäivät rukouksella ja myös päätimme ne kirkkoveisuun tai ainakin yhteiseen lausahdukseen ”Jumalan kunniaksi” rakennuspaikalta poistuessamme.

Työn edistyessä sananmukaisesti noustiin maan kamaralta ylöspäin kohti tornia, kupolia ja ristiä. Välillä oli tärkeitä pysähdyksiä, rukouspalveluksia, joissa pyydettiin siunausta kullekin työvaiheelle.

 

 

 Maapohjan siunaaminen

 

Kun Skiittasaaressa suunnitellulla kirkon paikalla oli tehty maaperän tutkimuksia ja paikalta oli löydetty peruskallio, kyseinen maaston kohta hyväksyttiin tulevan kirkon rakennuspaikaksi. Valamon Ystävien pyhiinvaelluksen yhteydessä 28.6.2015 toimitettiin maapohjan siunaaminen pyhitetyllä vedellä: ”Pyhitetyn veden vihmomisella, Pyhän Hengen armolla, voimalla ja vaikutuksella pyhitetään tämä suurmarttyyri Georgioksen kirkon rakennuspaikka nimeen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen. Amen.” 

 

 

 

 Rukous perustusta laskettaessa

 

Loppukesällä 21.9.2015 paikalla toimitettiin peruskiven siunaaminen. Alttariapsiksen lattiaan muurattiin kirkon peruskirja, jossa rakennuksesta mainitaan seuraavaa: ”Tämä kirkko on järjestyksessään neljäs Skiittasaaren pyhäkkö, Novgorodilainen kappeli, joka tehdään 1100-luvulla rakennetun Staraja Ladogan suurmarttyyri Georgioksen kirkon mallin mukaisesti. Kappelin on suunnitellut isä Markus. Piirustukset on tarkistanut ja vahvistanut arkkitehti Pekka Taskinen. Rakennustöiden valvojana on rakennusmestari Jaakko Pekkanen. Rakentamisesta käytännössä on vastuun ottanut isä Markus Petsalo ystäviensä kanssa. Rakentamisen alkuvaiheessa talkooapua ovat antaneet erityisesti kirkonrakentajat Aleksanteri Scharin ja Kalle Melanen sekä Heikki Hyvönen. Muita talkoolaisia ovat olleet Aki Scharin, Pentti Belinskij, Eila Hämeen-Anttila, Ralf Lindblom, Liene ja Jyrki Petsalo, Tuomas Petsalo ja Jaakko Pekkanen. Isä Markus haluaa rakentaa kirkon omien vanhempiensa ja esivanhempiensa muistolle.”

Peruskiven siunaamisen yhteydessä luettiin rukous:” Kaikkivaltias Jumala, joka käskysanallasi olet tehnyt taivaan ja perustanut maan lujalle pohjalle, kaiken rakentaja ja luoja, katso palvelijasi puoleen, joka ryhtyy Sinun väkevyytesi voimaan turvautuen rakentamaan kirkkoa pystyttämälleen perustalle; aseta se lujalle kalliolle, jota ei tuuli, ei vesi eikä mikään muu voi vahingoittaa, niin kuin Jumalallisessa evankeliumissa sanot; salli työn valmistua ja vapahda siinä aikanaan rukoilevat kaikista vihollisen juonista. Sillä Sinun, Isä ja Poika ja Pyhä Henki, on valta, hallitus, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.”

 

Valamon Ystävien pyhiinvaelluksen aikana 28.6.2017 siunattiin tornin kupolin päällä oleva kirkon risti silloin, kun kupoli oli vielä maassa: ”Pyhitetyn veden vihmomisella, Pyhän Hengen armolla, voimalla ja vaikutuksella pyhitetään tämä suurmarttyyri Georgioksen kirkon kupolin risti nimeen Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen. Amen.” 

 

 

 

 

  

 Tornin siunaaminen

  

Kun kirkonkupoli oli asennettu tornin päälle kirkon katolle nostamista varten 11.7.2017, toimitettiin kirkontornin siunaaminen pyhitetyn veden vihmomisella ja luettiin rukous: ”Oi Herra, meidän Jumalamme, Kaikkivaltias, isiemme Jumala, joka valitun astian, apostoli Paavalin kautta sanoi: Kaikki Sinun luomasi on hyvää ja mitään ei voi kaataa, jos se on Sinun sanallasi ja rukouksella pyhitetty (1 Tim. 4:4,5). Oi armollinen, katso nyt alas rukouksiemme ja tämän kirkon tornin puoleen, jonka Sinun palvelijasi ovat rakentaneet Sinun kaikkipyhän nimesi kunniaksi.  Me nöyrästi Sinua anomme: siunaa ja pyhitä se sekä anna meille, sen rakentajille, syntien päästö taivaallisella armollasi, jotta me olisimme osalliset Sinun taivaalliseen valtakuntaasi. Sillä Sinä olet armollinen ja ihmisiä rakastava Jumala, ja me Sinulle, Isä, Poika ja Pyhä Henki ylistystä kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.”

 

Puolikupolin siunaaminen

 

Alttarin apsiksen päälle nostettiin puolikupoli 17.9.2017. Kupoli siunattiin pyhitetyllä vedellä ja luettiin rukous: ”Kaikkivaltias Jumala, joka käskysanallasi olet tehnyt taivaan ja perustanut maan lujalle pohjalle, kaiken Rakentaja ja Luoja: Katso alas tämän rakenteilla olevan kirkon puoleen ja vahvista se voimallasi sekä tämä temppeliisi rakennettava alttarin kupoli. Sinä itse perusta ja vahvista tämä temppeli Sinun jumalallisella äänelläsi, jotta tuulet ja vedet eikä mikään muu sitä voisi vahingoittaa, niin kuin Sinä jumalallisessa Evankeliumissasi sanot; salli työn valmistua ajallaan. Sillä Sinun, Isä, Poika ja pyhä Henki, on valta, hallitus, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.” 

Suurmarttyyri Georgioksen kirkkoa rakennettiin viiden vuoden aikana kaikkiaan 340 päivää. Talkoolaisina olivat jo edellä peruskirjaan mainittujen lisäksi isä Orest Tchervinskij, Tero Matti Nikkanen, Kristiina Petsalo, Paavo Praatskonen, Pentti Hirvonen, Tero Parsama, Mikael Petsalo, Aleksanteri Petsalo, Nanna Alho, Eero Uuksulainen, Kalevi Ponkkonen, Pekka Lukkari ja Pentti Metso.

     

 

 

Ikonien siunaaminen

 

Kun Georgioksen kirkko oli täysin valmis keväällä 2019, kutsuttiin kirkon rakentajia ja rahoittajia pyhiinvaellusristeilylle 16.6.2019. Tällöin toimitettiin vainajien muistopalvelus, jossa muisteltiin läsnäolleiden edesmenneitä omaisia. Samalla vihittiin pyhitetyn veden vihmomisella kirkon ikonit ja luettiin rukous:”… Katso armollisesti meidän ja näiden ikonien puoleen ja Sinun ainokaisen Poikasi lihaksitulemisen ja ilmestymisen tähden, jonka muistoksi nämä ikonit on maalattu, lähetä niille taivaallinen siunauksesi ja Pyhän Hengen armo sekä siunaa ja pyhitä ne. Anna niille parantava ja kaikkia pahan hengen juonia hajottava voima ja täytä nämä ikonit  sen käsin tekemättömän pyhän kuvan siunauksella ja voimalla, joka rakkaan Poikasi pyhimpien kasvojen kosketuksesta tuli runsaasti siunatuksi, jotta sen kuvan vaikuttavalla voimalla ja ihmeteoilla nämä uudet ikonit tulisivat oikean uskon vahvistukseksi ja uskovaisen kansan pelastukseksi ja jotta kaikki, jotka niiden edessä kumartavat Sinulle, ainokaiselle Pojallesi ja kaikkein pyhimmälle Hengellesi ja jotka uskoen huutavat Sinua avuksensa ja hartaasti rukoilevat,  kuultaisiin ja jotta he saisivat ihmisrakkaudestasi laupeuden ja armon. Sillä Sinä olet meidän pyhityksemme, ja me kunniaa kannamme Sinulle yhtenä ainokaisen Poikasi ja kaikkein pyhimmän, hyvän ja eläväksi tekevän Henkesi kanssa, nyt ja aina ja iankaikkisesti. Amen.” 

 

Iloitsen suuresti siitä, että olen saanut olla toteuttamassa niin poikkeuksellisen ihmeellistä työtä kuin kirkon rakentaminen. Tämä hanke on tuonut eläkeläispapin elämään erityistä sisältöä ja vaikeita, mutta mieluisia haasteita.

 

On selvää, että yksin en olisi pystynyt suunnitelmiani toteuttamaan, vaan olen tarvinnut ja saanut työhön monenlaista apua ja tukea. Sen vuoksi olen syvästi kiitollinen ensinnäkin talkoolaisille, jotka uhrautuvasti lahjoittivat aikaansa ja antoivat merkittävän työpanoksensa, monet jopa usean kesän aikana. Samoin muistan nöyrästi kiitollisena heitä, jotka ratkaisevalla tavalla raha- ja materiaalilahjoin taloudellisesti turvasivat työn jatkumisen sekä heitä, jotka kannustavin sanoin ja esirukouksin olivat henkisenä ja hengellisenä tukena. Lopuksi suurin kiitos Luojallemme, jonka siunauksen ja varjeluksen koimme vahvasti rakentamisen kaikissa vaiheissa. Toivon, että uurastuksemme tulos arvokkaalla tavalla olisi julistamassa Hänen kunniaansa Suomen kauniissa luonnossa ja toisi siunausta ja hengellistä vahvistusta kirkossa vieraileville.

 

 

 

 
 
 
Kiitos kaikille
 
 
 
 
Kiitos ja kunnia Jumalalle kaikesta huolenpidosta ja varjeluksesta.
Kiitos Jumalansynnyttäjälle esirukouksesta ja siunauksesta työssämme.
Kiitos kaikille kirkonrakentajille ja heille, jotka ovat avustaneet työtämme.
Kiitos sisarilleni ja veljilleni kaikesta tuesta tämänkin projektin aikana.
Kiitos rakkaalle puolisolleni ja koko perheelleni osallistumisesta tämän hankkeen toteuttamiseen.