Saimaan Skiitat ry
   Etusivu            Tsasounat ja kappelit
 
Saimaan Skiitat ry
 
 
saimaanskiitat.fi
 
 
 
Sisältö:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
TSASOUNAT JA KAPPELIT
 
 
               
 
 
Tsasounien ja kappelien paikat saarella on valittu maantieteellisesti edeten eli seuraten kristinuskon leviämistä etelästä pohjoiseen, Välimeren alueelta Jäämerelle. - Kukin pyhäkkö nimetään jonkin luostarin "skiitaksi" poimien merkittäviä luostareita uskon leviämisreitin varrelta. Ko. luostarin alueelta valitaan sopiva rakennuskohde "kopioitavaksi" Skiittasaareen. Piirustuksia laadittaessa on joskus tarpeen tarkistaa rakennuksen mittakaava ja tarvittaessa muokata se tähän projektiin sopivaksi.
 
Perinteen mukaisesti rakennettava pyhäkkö nimetään jonkun pyhän henkilön tai tapahtuman muistolle. Mahdollisuuksien mukaan saaressa toimitetaan vuosittain jumalanpalvelus tuona juhlapäivänä.
 
Valamon luostarin perustaja, pyhittäjä Sergei on tullut Karjalaan Athos-vuorelta. Samoin Konevitsan luostarin perustaja Arseni on kilvoitellut Athoksen luostareissa. Kristinusko tuli Karjalaan Kiovan ja Novgorodin kautta. Tästä syystä haluamme Skiittasaaren kappeleiden välityksellä luoda yhteydet kyseisien alueiden luostareihin. Patmoksen saarella on apostoli Johannes Teologin luostari, josta malliksi on valittu Pyhien apostolien kirkko. Athoksen vuorelta Ivironin luostarin alueelta mallia otetaan Portaitissa-ikonin kirkosta. Kiovan alueelta ei ole vielä valittu malliksi tulevaa kirkkoa. Novgorodin alueelta on malliksi valittu Staraja Ladogan linnoituksesta 1100-luvulla rakennettu pyhän Georgioksen kirkko. Kaikkien kirkkojen kohdalla joudutaan alkuperäistä rakennusta pienentämään, eräissä kohteissa huomattavastikin.
 

 
Karttakuvaan on merkitty sekä valmiiden että vasta suunnitteilla olevien pyhäkköjen sijainti:
1. Näätämöläinen tsasouna, 2. Konevitsalainen tsasouna, 3. Valamolainen tsasouna,
4. Novgorodilainen kappeli, 5. Kieviläinen kappeli, 6. Athoslainen kappeli, 7. Patmoksen
bysanttilainen kappeli.

Skiittasaaren tsasounat ja kappelit rakennetaan kokonaan lahjoitusvaroin. Rakennuspaikkojen raivaamisessa, perustusten tekemisessä ja mahdollisuuksien mukaan myös pystyttämisessä tarvitaan vahvoja, osaavia käsiä talkootyöhön. Materiaalien siirtäminen mantereelta saareen on raskas urakka, erityisesti silloin kun rakennetaan tiilestä ja kivestä. Talkoolaisten lisäksi tarvitaan urakoitsijoita, joilla on mahdollisuus ja rohkeutta rakennustyöhön myös vaikeiden kulkuyhteyksien takana.

 
Saaren pyhäköt ovat kaikille avoimia, lukitsemattomia hiljentymispaikkoja. Niiden kalustus on yksinkertaisen niukka. Pääosassa ovat seinille kiinnitetyt ikonit, jotka muistuttavat pyhien läsnäolosta. Jokaisessa tsasounassa on myös kansio, jossa on tietoja ko. rakennuksesta, sen esikuvasta, pystyttämisestä ja lahjoittajasta/lahjoittajista. Lisäksi tsasounista löytyy vieraskirja, johon toivotaan tervehdyksiä vierailijoilta.  
  
* * *
 
 

 
2  Iikossi
 

Sinä toit minut tähän elämään kuin lumottuun Paratiisiin. Meillä on lintujen laulusta soiva taivas, kuin syvä sininen malja. Olemme kuulleet metsän rauhoittavaa kuiskailua ja vesien kaunista musiikkia. Olemme maistaneet hedelmiä ja tuoksuvaa hunajaa. Kuinka miellyttävää on meidän olla Sinun kanssasi  maan päällä. Iloitsemme vieraanvaraisuudestasi lausuen:

 

Kunnia Sinulle elämän juhlapäivästä,

Kunnia Sinulle ruusujen ja liljojen tuoksusta,

Kunnia Sinulle jokaisen marjan ja hedelmän mausta.

Kunnia Sinulle aamukasteen kimalluksesta,

Kunnia Sinulle jokaisesta rauhallisesta heräämisestä,

Kunnia Sinulle ikuisesta elämästä meissä,

Kunnia Sinulle  taivaan lähettiläistä,

Kunnia olkoon Sinulle Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen!