Saimaan Skiitat ry
   Etusivu            Trifon Petsamolainen
 
Saimaan Skiitat ry
 
 
saimaanskiitat.fi
 
 
 
Sisältö:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Pyhittäjä Trifon Petsamolainen

 

 
Pyhittäjä Trifon Petsamolainen, muistopäivä 15. joulukuuta
 
 
 
Lapissa asuvien kolttasaamelaisten valistaja oli syntynyt 1495 Novgorodin alueella, pienessä Torzhemin kaupungissa. Hän sai kasteessa nimen Mitrofan. Nuorukaisena häneen vaikuttivat sanat: "Autuas on niiden elämän tie, jotka Jumalan johdattamina erämaassa kilvoittelevat."  Hän sai Jumalalta kutsumuksen lähteä kilvoittelemaan äärimmäiseen pohjolaan. Kaksikymmentä vuotta Mitrofan saarnasi kolttasaamelaisille evankeliumia ja vähitellen kastoi kristinuskoon Petsamojoen, Paatsjoen ja Näätämönjoen välisellä alueella asuneita. Hän hankki Novgorodin arkkipiispalta luvan rakentaa kirkon Petsamoon. Hänet vihittiin munkiksi nimellä Trifon 1.2.1533. Vähitellen Trifon sai ympärilleen kilvoittelijoita ja he rakensivat Pyhän Kolminaisuuden kunniaksi luostarin. 
Trifon kuoli joulukuun 15.päivänä 1583.
 
 
 
 
 
 
Trifonin tropari
Tultuasi ensimmäisenä valistajana äärimmäiseen pohjolaan, sinä oi pyhittäjäisämme Trifon, ohjasit sen asujat elämän johtavalle tielle uudestisynnyttäen heidät vedestä ja Pyhästä Hengestä. Sinä istutit hengelliset lapsesi hedelmättömään kiveliöön kuin etelän öljypuut ja perustit luostarin elämänalkuisen Kolminaisuuden nimeen. Sentähden kunnioittaen sinua apostolina ja erämaakilvoittelijana me hartaasti sinulle lausumme: Rukoile Jumalaa kaikkien niiden puolesta, jotka muistoasi kunnioittavat. ( 8 säv.)
 
 
 
 
 
Kuvia Näätämön Pyhän Georgioksen kappelista.
Tämän tsasounan äärellä Sevettijärven ja Nellimin alueelta saapuvat kolttasaamelaiset viettävät  pyhiinvaellusjuhlaa vuosittain elokuun viimeisenä sunnuntaina.
 
 
    
 
 
* * *
 
 
 
 
  Liturgian toimitus Näätämön tsasounassa 1970-luvulla 
 
 
 
3.  Iikossi
 

Kuinka mahtava on kevään voitto, kun jokainen olento herää uuteen elämään ja riemuiten laulaa Sinun kiitostasi tuhansilla kielillä. Sinä olet elämän lähde ja kuoleman voittaja. Kuun valossa laulavat satakielet. Tasangot ja metsät pukeutuvat lumivalkoiseen hääpukuun. Koko maa on sinun luvattu morsiamesi, joka odottaa turmeltumatonta sulhastaan. Kuten ruoho pelloilla on näin pukeutunut, niin meidätkin puetaan kunniaan tulevina aikoina ylösnousemuksessa. Ihmetellen tuota ruumiin kirkkautta ja sielun loistoa lausumme Sinulle:

 

Kunnia Sinulle tuodessasi värien, makujen ja tuoksujen rikkauden maan pimeydestä.

Kunnia Sinulle luonnon hellyydestä ja lämmöstä.

Kunnia Sinulle kun ympäröit meidät tuhansilla töilläsi.

Kunnia Sinulle viisautesi syvyydestä joka näkyy tässä maailmassa,

Kunnia Sinulle jonka näkymättömän kätesi  töitä minä polvistuen suutelen,

Kunnia Sinulle kun annoit meille ikuisen elämän kirkkauden,

Kunnia Sinulle kuolemattomuuden katoamattomasta kauneudesta,

Kunnia olkoon Sinulle Jumala iankaikkisesta iankaikkiseen.