Saimaan Skiitat ry
   Etusivu            Rakentaminen
 
Saimaan Skiitat ry
 
 
saimaanskiitat.fi
 
 
 
Sisältö:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Näätämöläisen tsasounan rakentamisen vaiheita
 
 
Vanhus Efraim siunaa tsasounan rakennuspaikan pyhitetyllä vedellä  25.5.2009.

 
Tsasouna on tehty keloista. Puut lahjoitti Leo Pohjonen ikivanhasta metsiköstään Pohjosen kylästä. Kertoman mukaan sataan vuoteen ei kirvestä ole käytetty tuossa metsikössä. Metsuri Martti Hytti eli kotoisasti sanottuna Metsuri-Masa kaatoi kelot talvella 2011-2012. Kyösti Pohjonen ajoi puut metsästä sahalleen, jossa ne sahasi rakennushirsiksi Veikko ja Kyösti Pohjonen. Mukana oli joitakin talkoolaisia apuna.  
 
 
 
Hirret veisti tsasounaksi alansa mestari Antero Suursalmi Vilkjärvellä Markku Montosen tilalla kesäkuussa 2012. Vapaaehtoisia talkoolaisia oli Anteron apuna nostelemassa hirsiä veistämisen aikana. Lopuksi rakennuksen kehikko käsiteltiin puunsuoja-aineella.

 
Tsasounan hirret kuljetettiin Kilven autolla Virtasalmeen, josta Lappeenrannan
kaupungin Päiviö-alus vei ne Ilkonsaareen.
 

 
Saaressa hirret siirrettiin Ilari Vilmarin omatekoisella nelivetoisella maastomönkijällä ja perävaunulla rakennuspaikalle. Kantamalla tuo työvaihe ei olisi onnistunutkaan.

Skiittasaaressa talkoolaiset raivasivat tsasounan pohjan karikkeesta ja asensivat tulevan rakennuksen nurkkakivet. Samalla asennettiin tulevan tsasounan alle hiekalla peitettynä aluskasvillisuuden ja puiden juurien kasvamista estävä kangas.
 
.

 
 Puiden siirtämisessä tarvittiin riuskoja kantajia hirsien lisäksi myös katto- ja lattiapuiden osalta. 
 
 
Antero Suursalmi teki vielä suuren urakan kokoamalla Skiittasaaressa tsasounan hirsikehikon paikalleen talkoomiesten ja -naisten avustamana.
Kesän lopulla Jaakko Pekkanen Ramesta Oy:n miesten kanssa rakensi tsasounaan katon sekä lattian. 
 
 
Kesän aikana isä Markus on tehnyt omassa pihassaan tsasounan katolle ristin sekä Näätämön tsasounan mallin mukaisen pienen kellotapulin.  Kirkonkellon valamisen suoritti ilomantsilainen kellonvalaja Heikki Pentikäinen Uudessa Valamossa.
 
 
 
 
 
 
* * *
 
 
 
 
 
Kiitosakatistoksesta Luojalle 
4. Kontakki
 

Kuinka täynnä ihanuutta ovat ne, joiden ajatukset ovat Sinun luonasi. Kuinka elävöittävät ovat Sinun Sanasi. Puhuminen kanssasi on rauhoittavampaa kuin öljyllä voitelu, hunajaakin makeampaa. Kun rukoilemme Sinua virkistymme ja saamme kuin siivet. Sydämeni on lämmöstä ylitsevuotavainen. Kuninkaallinen viisautesi täyttää luonnon ja myös minun elämäni! Siellä missä Sinä et ole, siellä on vain tyhjyys. Missä Sinä olet, siellä on sielun yltäkylläisyys. Sen laulu soi kuin elämän virta: Halleluja!